Paklenica

paklenica

A Zadari régió legjelentősebb természeti értéke a Paklenica Nemzeti Park, amely a Velebit déli részének legatraktívabb területeit foglalja magában mindössze 96 km2-en. Legjelentősebb látványossága a Velika (Nagy) és Mala (Kis) Paklenica két szurdokvölgye, melyeket mintha óriás baltával hasítottak volna bele a Velebit legmagasabb csúcsai alatti testébe. A parkban számos szokatlan karsztalakzat, barlang található, és a jelentős klimatikus eltérések miatt gazdag növény- és állatvilág maradt fenn.

A Paklenica vadsága ellenére könnyen megközelíthető az Adriai turistaút és az autópálya közelsége miatt. A Velebit lenyűgöző és egyben félelmetes látképei a Starigrad-Paklenica üdülőhely felett különleges vonzerőt gyakorolnak a lazább kalandokra vágyó turistákra, a parkban történő eligazodást többnyelvű jelzőtáblák segítik. A Velika Paklenica szurdokvölgyének vadonján át – melyen egykoron a hegyvidéki asszonyok a hátukon cipelték fel a tengerpartról a sót, visszafelé pedig a termékeny Likában termett búzát – ma kellemes gyalogút vezet.

Az út részben a kopár sziklák alatt vezet, ahol helyenként még réges-régen kisebb alagutakat fúrtak, majd a szurdokvölgyből kiérve szelíd réteken át halad, és csak lassacskán kapaszkodik fel a Velebit erdős lankáira. Ezért bármely korosztály nyugodtan túrázhat errefelé, az idelátogató gyermekek különösen sok mindent tudhatnak meg a természetről, a számos információs és magyarázó tábláról. Nyugodtan ihatunk a hegyi források kristálytiszta vizéből.

A számos barlang közül a legszebb a Manita Peć, az állatok közül pedig különösen a pillangók és a ragadozó madarak különböző fajtái nyűgözik le a látogatót. Mivel ezek a vidékek meglehetősen hasonlítanak az amerikai Vadnyugatra, a Velika Paklenica több ízben is szolgált az európai westernek, különösképpen May Károly Winnetou-jának díszletéül.

A Paklenica központi látványossága a 400 m magas Anića kuk- sziklacsúcs, amely meredeksége, csábereje és a tenger közelségének okán egész évi „mászhatósága” miatt Európa egyik legismertebb hegymászó-célpontjai közé tartozik. A Paklenicában túrázók és hegyet mászók megpihenhetnek az elhagyatott hagyományos pásztorkunyhók egyikében, főként a Velebit csúcsaihoz vezető emelkedő előtt.

Távolság Vir-től: 70 km

Nyitva tartás: 11-18 óráig

Belépő:

60 kn/felnőtt

30 kn/ gyermek (5-14)

40 kn/ tanuló (15-25) igazolvánnyal

40 kn/ nyugdíjas (65 felett)

A Manita Pec barlang külön belépővel látogatható. (Lent kell megvenni!)