Krka vízesés

krka

Dalmácia egyik legszebb természeti ékköve a Krka Nemzeti Park. A Krka zuhatagai a szerda mészkő rétegződése révén keletkeztek. A nemzeti park magában foglalja ezen elbűvölő folyó folyásának legnagyobb részét és a természeti szépségeken felül kulturális-történelmi látványosságokban is bővelkedik. Közülük külön kiemelendő a ferences-rendi kolostor Visovac szigetén, amely a tájkép ékköveként helyezkedik el a folyó tóvá szelídült részén. A kolostorban képgaléria található, de lehetőség nyílik a 14. századból származó templom megtekintésére is.

A folyó alsó folyásán lévő szurdok közepén helyezkedik el a pravoszláv Krka-monostor, valamint több ősi építmény a víz feletti magaslatokon. Az idelátogatókat vonzzák a régi vízimalmok is, melyeket apró néprajzi múzeumokká alakítottak át, ahol megnézhetjük, hogyan őrölték a búzát őseink. A búza őrlésének folyamatát a vidék történelmét ismertető helyiek hagyományos népviseletbe öltözve mutatják be, ami mindig örömmel tölti el a park leggyakoribb látogatóit, a gyerekeket.

A Krka Nemzeti Park fő attrakciója mégiscsak hét vízesése, melyek közül a Roški slap a legkiterjedtebb, a Skradinski buk pedig a legnagyobb és egyben legismertebb. A Roški slap a közvetlen környezetében lévő magas szurdokfalainak köszönhető lenyűgöző környezetéről és annak buja zöld növényzetéről híres. Még impozánsabb a Skradinski zuhataga melynek 17 lépcsője 800 méteres hosszúságban, 46 méteres szintkülönbséggel helyezkedik el.

A legtöbb látogató éppen eme két zuhatag köré csoportosul, ahol a víz varázslatos játékán és zubogásán felül a környező ösvényeken megtett sétákat is élvezhetjük. Ezek az ösvények főként az ősi idők útjainak vonalát követik, amiről számos kőhidacska is tanúskodik. A Skradinski buk és a Roški slap környékén számos kellemes pihenőhely található, a turisták leginkább az ódon kőházak előtti fák árnyékában szeretnek hűsölni.

A Krka-folyó összesen 72 km hosszú folyásának mintegy kétharmada szurdokvölgyeken át halad, fennmaradó részében pedig tavakká szelídül, melyek közül a legnagyobb a Visovac-kolostor melletti tó. A türkizszínű bővizű folyó csodálatos tüneményként hat a sziklás félsivatagi dalmát karsztvidékben, melyen ősi építmények őrködnek. Skradin festői városkája mögött, amely a parkba szervezett hajóskirándulások kedvelt kiindulóállomása, a Krka-folyó először a Prukljanski-tóba csendesül, majd mély tengeri öbölbe torkollik, melynél Šibenik városa várja.

A Krka Nemzeti Park busszal és hajóval is megközelíthető. Ha a Skradin-i bejáratnál parkolunk le, akkor hajóval visznek fel a nagy vízeséshez, ha pedig a Lozovac-i parkolóból indulunk, akkor busszal vagy gyalogosan közelíthetjük meg a vízeséseket.

Távolság Vir-től: 100 km

Nyitva tartás: minden nap 8-20 óráig

Belépő:

200 kn/felnőtt

120 kn/gyermek (7-18)

7 év alatt ingyenes