Kornati Nemzeti park

kornati

Dalmácia másik gyöngyszeme a földközi –tengeri térség legtagoltabb szigetcsoportja, a Kornati, amely szépségében semmivel sem marad el a Krka mögött. Csupán azért fogad kevesebb látogatót, mert csak vízi úton, hosszabb hajózással lehet megközelíteni. A Kornati 140, jórészt lakatlan, kisebb-nagyobb szigetből és sziklaszirtből áll, melyek összterülete alig 70 km2, főként szokatlan alakzatú szikláiról, valamint különösen magas sziklafalairól híres.

Ezek a kis szigetek úgy néznek ki, mint a bálnák hátai: ívesek és szürkék. Az egész nemzeti park olyan, mintha egy bálnaraj szabadult volna az Adria ezen részére. Talán több sziget is lehet itt, hiszen egy régi közmondás úgy tartja: „Ahány nap van az évben, annyi kornati sziget van.”

A legenda szerint, Istennek, a világ teremtése közben, megmaradt egy halomnyi kőrakás. Szétszórta a tengerben, szétnézett és nagyon elégedett volt. Így keletkezett az európai Földközi térség „legsűrűbb” szigetcsoportja.

A park legnagyobb részét a Kornat nevű központi sziget teszi ki, melyről a szigetcsoport a nevét kapta. A veszélyes hajózás miatt a kő és tenger eme labirintusában, a Kornatiban számos világítótorony található, melyek manapság a Robinson turizmusnak adnak otthont, mint például a Blitvenica és a Sestrice. A Kornati legodaadóbb hívei kétségtelenül a hajósok, akiknek a Kornati mindazt nyújtja, amire a leginkább vágynak: a tenger és a szigetek napsütötte labirintusát és nyugalmat az érintetlen természetben.

Biztonságos horgonyzóhelyre lelhetnek a számos természetes védett öböl egyikében, a park egyetlen épített kikötőjében, a Piškera Marinában, vagy a park környezetében lévő tíz marina egyikében. A házi konyha halspecialitásai a marinákon kívül a környező szigetek egykori halászkunyhóiból kialakított vendéglők egyikében is megkóstolhatjuk. A Kornati Nemzeti Park különlegességei továbbá az ősi erődök, több közülük még az illír időkből származik, mint például a legmonumentálisabb: a Tureta. A Kornatin nem csak a tenger felszíne, hanem annak mélysége is lenyűgöző, ami számtalan búvárt vonz erre a területre.